Φοβερή και εύκολη συνταγή! Δεν θα λερώσουμε την κουζίνα και δεν θα πλύνουμε τίποτα. Θα χρησιμοποιήσουμε και αυτά τα κυδώνια που είναι στην εποχή τους!
Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα γλυκά κουταλιού. Ο συνδυασμός της υπερβολικής ζάχαρης με κάτι από φρούτο δεν με συγκινεί.
Πάμε με μια συνταγή όπου θα αξιοποιήσουμε την πρώτη ύλη μας στο έπακρο και θα μας αποζημιώσει με μια βαθιά μοναδική γεύση χωρίς ιδιαίτερη τεχνική!
Για ένα ταψί διαστάσεων 30 χ 40 εκ
Υλικά
10-12 μεγάλα κυδώνια
Χυμό από 1 λεμόνι
750γρ ζάχαρη
500γρ νερό
Ένα στικ κανέλας
2-3 αστεροειδή γλυκάνισο
50ml κονιάκ ή τεντούρα
Πακέτο σαντιγί σκόνη και μερικές κουταλιές σούπας γιαούρτι
Εκτέλεση
Πλένουμε και τρίβουμε τα κυδώνια καλά από το χνούδι τους. Τα κόβουμε στη μέση και τα καθαρίζουμε από τους απρόσκλητους επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε. Τα δικά μου κυδώνια ήταν από τον κήπο και ήθελαν ιδιαίτερη καλή αφαίρεση των εντόμων.
Αφαιρούμε ότι δεν μας γεμίζει το μάτι, αν χρειαστεί κόβουμε τα κομμάτια μέχρι τέταρτα του φρούτου.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καθαρισμένα και πλυμένα κομμάτια μαζί με λίγο νερό και το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2 λεπτά και γίνει το σιρόπι. Μόλις κλείσουμε την φωτιά βάζουμε το κονιάκ.
Στο ταψί έχουμε τοποθετήσει σφιχτά τα κυδώνια με την φλούδα προς τα πάνω.
Περιχύνουμε προσεκτικά με το σιρόπι και τα μπαχαρικά και τα ψήνουμε 90 λεπτά στους 190οC χαμηλά στο φούρνο ώστε να παίρνουν θερμοκρασία από κάτω και να μην είναι κοντά στις πάνω αντιστάσεις.
Τα κυδώνια όσο ψήνονται θα βγάλουν τους χυμούς τους και το σιρόπι θα φαίνεται περισσότερο, όμως μετά θα συμπυκνωθεί και πάλι. Στο τέλος όταν κρυώσει τελείως, θα πήξει ελαφρός και από την πηκτίνη του κυδωνιού. Δώστε λίγο προσοχή κατά το ψήσιμο να μην σας καούν οι φλούδες.
Χτυπάμε μια γρήγορη σαντιγί και μόλις γίνει προσθέτουμε 2 γεμάτες κουταλιές σούπας γιαούρτι ώστε να δώσουμε την ξινή γεύση που πάει πολύ με τα κυδώνια.
Σερβίρουμε σε πιάτο με την φλούδα από το κυδώνι κάτω, την σαντιγί πασπαλισμένα με τριμμένα καρύδια (επίσης εποχής) ή άλλους σπασμένους καρπούς που πηγαίνουν πολύ και με το χρωματιστό σιρόπι από το ταψί.