Κρεατόπιτα Μακεδονίας
για την γέμιση
1 κιλό χοιρινό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 πράσα
2 κρεμμύδια
1/2 φλ ρύζι γλασέ
8 φύλλα δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
Για τα φύλλα
800γρ αλεύρι
400γρ νερό
60γρ ελαιόλαδο
1κσ αλάτι
2κσ ξύδι
> Μαγειρικό λίπος/μαργαρίνη για τα φύλλα
Εκτέλεση
Για την ζύμη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για την γέμιση
Βράζουμε το κρέας και κρατάμε 1 φλ ζωμό. Ψιλοκόβουμε το κρέας πολύ μικρά κομματάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πράσο και το σκόρδο, ρίχνουμε το κρέας. Προσθέτουμε στο τέλος το ρύζι και το φλιτζάνι με το ζωμό τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο και κλείνουμε την φωτιά.
Ανοίγουμε 10 φύλλα κάτω και 10 φύλλα πάνω και τα απλώνουμε λαδώνοντας. Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε την πίτα. Ψήνουμε στους 180 για τουλάχιστον μια ώρα στην μεσαία σχάρα και ακόμα 15′ στο κάτω μέρος του φούρνου.