Μια χειμερινή συνταγή με καρύδια που μαζέψαμε πρόσφατα και σταφίδες. Μαζί με μια ιδέα γάλα και σιμιγδάλι στην γέμιση, γίνεται εξαιρετική πρωινή λιχουδιά! Η γέμιση κρατάει χαμηλά την γλυκάδα της ώστε η γλυκιά κολοκυθόπιτα μας να είναι απολαυστική αλλά και για όσους θέλουν βάζουν έξτρα άχνη!
Τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσω τα πήρα από ένα παραδοσιακό εργαστήρι πίτας. Αν είστε μάστορ@ς στα φύλλα μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας! Αλλιώς οποιαδήποτε φύλλα του εμπορίου για πίτα είναι κατάλληλα.
Υλικά για την γλυκιά κολοκυθόπιτα σε ταψί 40χ30:
Έτοιμα Φύλλα για πίτα
Υλικά για την γέμιση
1,5 κιλό τριμμένη πορτοκαλί κολοκύθα
600γρ γάλα
170γρ ζάχαρη ή μέλι 250γρ
2 βανίλιες
80γρ σιμιγδάλι χονδρό
Προαιρετικά
1 φλυτζ σταφίδες
1 φλ καρύδια
½ κτ γλ γαρυφαλο
Για το σερβίρισμα άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Διαδικασία
Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις ίνες.
Τρίβουμε την κολοκύθα και την βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το γάλα και την ζάχαρη ή το μέλι. Ρίχνουμε και το γάλα και το βάζουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις βράσει ρίχνουμε και το σιμιγδάλι και περιμένουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά. Το μίγμα είναι έτοιμο όταν τραβώντας μια γραμμή, χωρίζει για 3 δευτερόλεπτα.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα κάτω βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα τους.
Απλώνουμε το μείγμα στην πίτα περίπου για ύψος ένα δάκτυλο (2εκ). Αν έχουμε μεγαλύτερο ταψί και φτάνουν τα φύλλα ακόμα καλύτερα. Αλλιώς το υπόλοιπο το κρατάμε στην κατάψυξη για ατομικά πιτάκια, τάρτα κτλ.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω και πάλι βουτυρώνοντας καλά ανάμεσα τους. Βουτυρώνουμε και στην επιφάνεια και κόβουμε τα κομμάτια για τα το βάλουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε την γλυκιά κολοκυθόπιτα στους 180 C χαμηλά στο φούρνο για περίπου 60 min (τσεκάρουμε κάθε 20 λεπτά)
Περιμένουμε να κρυώσει, πριν την κόψουμε γιατί θα μας μείνει στο χέρι. Επίσης θέλουμε να κρυώσει καλά πριν βάλουμε άχνη γιατί θα λιώσει και θα παπαριάσει την επιφάνεια της πίτα. Μόλις κρυώσει, την κόβουμε και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα κατά προτίμηση.