Ένα Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, γρήγορο και σχετικά εύκολο.
Για ~40τεμάχια θα χρειαστείτε:Υ
Υλικά για την ζύμη
550-600 gr. φαρίνα (ή 600γρ αλεύρι για τσουρέκια 125γρ αλεύρι, 7,5κγ ½ baking και 2½ κγ αλάτι)
1 φακ. 8 gr. ξηρή μαγιά
250 ml. γάλα φρέσκο
1 βανιλίνη
1 κγ ζάχαρη
150 ml. αραβοσιτέλαιο
120γρ αυγά (2 μεγάλα ή 3 μικρά)
Ελάχιστο αλάτι
20γρ κακάο
προαιρετικά 40 gr. καρυδόψιχα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
για το σιρόπι (30 γράδα)
900 gr. ζάχαρη
100γρ γλυκόζη
600 ml. νερό
προαιρετικά φλούδα λεμονιού και κανέλα ή 1 φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα (35oC) και το ρίχνουμε σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας από το αλεύρι, αφήνουμε 8-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα την βανιλίνη, το αυγό, το αλάτι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και το αραβοσιτέλαιο. Μόλις η ζύμη μας είναι εύπλαστη και απαλή σταματάμε το ζύμωμα. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη.
Ζυγίζουμε την ζύμη και χωρίζουμε το 1/3 (400γρ) και προσθέτουμε το κακάο, μπαχαρικά και καρύδια.
Ενσωματώνουμε συνεχίζοντας το ζύμωμα (στην μικρή ποσότητα της ζύμης) το κακάο, τα μπαχαρικά και τα καρύδια. Ζυγίζουμε την σκούρα ζύμη και την χωρίζουμε σε 3 ισόποσα κομμάτια, το ίδιο κάνουμε και για την λευκή.
Πλάθουμε την σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκια και ανοίγουμε την λευκή σε ένα χοντρό φύλλο μακρόστενο ώστε να χωρέσει μέσα το μπαστουνάκι της σκούρας ζύμης.
Κλείνουμε σε ρολό την ζύμη και τεμαχίσουμε με ένα μαχαίρι, κόβουμε τα ροξ σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστά και τα τοποθετούμε στο ταψί να φουσκώσουν για 30’.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190oC
Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 12-15 λεπτά, ίσα να αρχίσουν να πορτοκαλίζουν. Καλύτερα λιγότερο ψημένα παρά περισσότερο.
Εντωμεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Όλα τα υλικά μαζί μέχρι βρασμό 2 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα ροξάκια μόλις βγουν και τα αφήνουμε να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου.